Baile Herculane – o istorie de doua milenii

Baile Herculane – o istorie de doua milenii

Primele date legate de Staiune Baile Herculane dateaza de aproape doua mii de ani in urma, mai exact de 102 d.Hr., in timpul cuceririi romane.  romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat si la Herculane. Numele stațiunii de care este legat și numele societății noastre, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Elena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

După retragerea administrației și armatei romane din Dacia, în timpul împăratului Aurelian, sub presiunea populațiilor migratoare, Băile Herculane au cunoscut o decadere uriasa, in comparatie  cu perioada de strălucirile din vremea romană, deși menținerea numelui indică, că băile au fost folosite si dupa plecarea romanilor, insa extinderea sau constructia unor noi pavilioane a fost sistata secole intregi.  În 1736, dupa o mai bine de 1500 de ani,

generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap. Asa se se naste noua statiune Baile Herculane.

Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, acest izvor este situat in nordul statiunii, sub Hotelul Roman.

Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare. Pe muntele Domogled, in imediata vecinatatea a hotelului Roman, împărăteasa Elisabeta (Sisi) detinea un foisor, de unde privea intreaga statiune, acel foisor mai exista si in zilele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *